Author Archive

What happened these last years?

Time passes quickly! It has been a bit quiet here the last 3 years, but the project has been running along even if it has been a bit slower than planned. Since august 2012 Nómada came back to the water, the mast was stepped, some painting was done, building of interior, installation of a heating system, building a diesel tank, building a refrigerator and freezer, building a holding tank, installing electrical system etc. etc….. Here are some photos of the progress. Until next time 🙂    

Ett nytt försök

Hej på er. Nu tänkte jag göra ett nytt försök att skriva lite på bloggen. Det har nu gått ett och ett halvt år sen förra inlägget. Man får ju nästan skämmas lite... Det har varit lite stiltje på bloggen men  projektet har inte stått helt stilla. Det är faktiskt snart dags för sjösättning tro det eller inte...:) Men jag skall kanske börja i rätt ordning, eller i alla fall i kronologisk ordning med händelserna i projekt Nómada. Jag hade ju flyttat in båten inomhus för att kunna arbeta på den under vinterhalvåret. Det skulle inte vara några problem med detta förutsatt att jag inte dammade ner för mycket i lokalen. En presenning eller dylikt skulle enligt uthyraren av lokalen vara tillräckligt för att de andra båtarna inte skulle bli nerdammade. Efter betalning av vinterhyran blev jag snart varse att det inte alls gick för sig att damma ner så det var bara att vänta tills lokalen skulle bli tom till våren, då minsann skulle det gå bra att arbeta på båten. Tänkte flytta ut båten för att kunna jobba på den men jag hade ju blivit lovad att till våren när de andra flyttat ut kunde jag göra vad jag ville i lokalen. 🙂 perfekt... Efter närmare ett halvår i lokalen utan att egentligen göra något så var det äntligen dags! Lokalen tom! Nu skall här äntligen börja arbetas:) Men nej? Då hade plötsligt uthyraren kommit på att om jag dammade i lokalen skulle det sätta sig i väggarna och sedan ramla ner på de andra båtarna? Blir man trött eller? Nu i efterhand inser jag att det enda de ville var att få in mig i hallen så de kunde få in en vinterhyra. När detta stod klart för mig rullade jag ut båten och började jobba:) Den  närmaste tiden kommer  jag att lägga upp lite bilder och kommentarer kring de senaste händelserna. Skepp o hoj.

Visionen om ett liv i en båt

Häromdagen fick jag frågan  om vad som driver mig till att genomföra mitt båtprojekt. Jag är glad att jag fick frågan för även om det varit självklart för mig, så fick jag tänka efter lite extra för att få ner det i ord. Här följer svaret som jag gav till min vän. Det som driver mig, är min vision om att uppnå större frihet. Jag är ganska trött på att leva livet efter hur andra anser att jag skall leva. Jag vill helt enkelt byta ut de flesta ”måsten” i mitt liv till ”jag vill”. För att uppnå detta, var min tanke att ordna en billig bostad, vilket skulle medge att jag inte måste jobba så mycket, utan kunde göra fler saker som jag vill göra. Om denna bostad dessutom är mobil så kan jag befinna mig på platser där jag vill vara. Om den sen är en båt, så kan dessa platser ligga vart som helst i världen (Ja där det finns hav så klart). Sen att jag tycker om havet och båtar i allmänhet gör ju inte saken sämre. Tack vare dagens teknik kan jag även arbeta ifrån båten. Jag är konstruktör och produktutvecklare och i många fall spelar det inte så stor roll var jag befinner mig så länge jag har tillgång till en dator och internet. Jag har alltid haft svårt att rota mig på en och samma plats, och när jag flyttat till en ny ort eller ny bostad har jag alltid känt att det bara är något tillfälligt, vilket gett en viss oro i kroppen. Så om jag kan ta hemmet med mig när jag flyttar nästa gång, kommer jag att kunna känna mig hemma var jag än är. Jag har alltid gillat att resa och intresserat mig för språk och andra kulturer. Så detta projekt slår liksom en hel massa flugor i en smäll. Det skulle helt enkelt innebära ett betydligt rikare och ett mer intressant liv, men framför allt, ett liv med mer frihet. Erik

Målfokusering

Nu gäller det att komma ihåg varför man lägger så mycket tid i vintermörkret på en gammal båt. Det är ute på havet, med solnedgången som enda mål och en ljummen bris som motor, som livet är underbart att leva... Bilden är tagen under hemseglingen av Nómada, någonstans utmed den italienska östkusten.

Ut med det gamla in med…

Så här ser det ut när man kastat ut den gamla inredningen. Nu gäller det att ta det lugnt. Nu vill man ju egentligen göra allt perfekt, men då blir det ju aldrig färdigt... Det finns ju ett fint gammalt uttryck "Go simple, go small, go now" . Vilket innebär att vill man komma iväg någon gång innan man är för gammal så skall man göra det enkelt och med en liten båt. Nu har jag redan fuskat med storleken, så jag får väl försöka att lägga mitt fokus på enkelheten då.

Renovering av akterkabin

Jaha, då var det dags att påbörja renoveringen av akterkabinen. Här skall toaletten bli något större samt att kojen skall flyttas föröver för att ge plats åt en dieselkamin, gasolflaskor, kättingbox samt stuvutrymme i aktern.

In i värmen..

Inte så stor marginal, men visst går hon in...

Båten som kom in från kylan

Äntligen är Nómada på väg till sin nya lokal där den invändiga renoveringen skall påbörjas.

WordPress från Artisteer

Testar mitt nya hemgjorda wordpresstema, som jag nu gör inlägg med via wordpress för android

Paus i arbetet

Slit och släp
Categories
Slideshow